Deze week is het tijd om de balans op te maken
over het afgelopen jaar

Dat houdt in, dat ik alle verkoopbare artikelen tel, en in een overzicht zet. Om de aantallen vervolgens te vermenigvuldigen met de inkoopprijs. Zo weet ik welke waarde ik nog in huis heb, en welke bedragen ik in de boekhouding kan opnemen. Een werkje dat elk jaar moet gebeuren. Het neemt een paar uur in beslag. Dan is het weer gedaan voor een jaar.

IDUN oogschaduw paletIk vind het niet zo’n vervelend klusje. Het handige is, dat ik meteen weer weet hoe het er allemaal voorstaat. Of ik nog voldoende voorraad heb voor de komend tijd. Schoolboeken bijvoorbeeld. Hoewel het niet nodig is om grote voorraden aan te houden, vind ik het prettig om snel te kunnen schakelen. Op sommige producten zit een lange levertijd. Daar wil ik wel rekening mee houden.

De balans kan doorslaan

Er zijn producten, make-up producten bijvoorbeeld, waarvan ik de neiging heb om er veel voorraad van te hebben. Als ik een klant krijg die een bepaalde kleur wil, wil ik hem ook meteen kunnen meegeven. Daarnaast vind ik make-up gewoon heel leuk om in te kopen. Heel verleidelijk…

Ook een kledingkast kan uit balans raken

Ik zie parallellen met hoe ik met mijn kleding omga. Ik probeer weinig te kopen, de aantallen binnen de perken te houden, en lang met mijn kleding te doen. Toch lijkt het niet gek om ook daarin af en toe eens de balans op te maken.

De meesten van ons doen dat twee keer per jaar. Als het eind van de zomer, en ook weer aan het eind van de winter, als de dikke truien, mutsen en wanten opgeborgen kunnen worden.

Soms is het een kwestie van kleding verwisselen. Toch merk ik vaak dat de kleding van vorig jaar niet helemaal aansluit bij wie ik nu ben. Soms klopt de maat niet meer, en bij andere kleding zit het hem in de uitstraling. Stukken die ik niet meer ga dragen, gaan het tweedehands circuit in.

Het zal je niet verbazen dat ik kleding leuk vind. Af en toe maak ik iets zelf. Gewoon omdat ik het leuk vind, maar ook omdat ik dan meer invloed heb op de kwaliteit van de stoffen voor het kledingstuk dat ik wil dragen. Tja… eerlijk gezegd heb ik wel veel kleding.

stralend in een roodpaarse outfit

Een optimale balans creëren

De kleding waar ik van houd wil ik vaker dragen…

Mijn aanpak is om te zorgen dat alle kledingstukken passen in een outfit. De kledingstukken waar niets bij past, kunnen nòg zo leuk zijn, maar ik ga ze niet dragen. Nieuwe stukken die ik koop zijn dus heel vaak bedoeld om andere kleding draagbaar te maken op een fijne en leuke manier.

Daar maak ik een punt van. Ik doe moeite om elk kledingstuk te stylen tot minimaal één outfit. Tegelijkertijd streef ik er naar om er minimaal 3 outfits mee samen te stellen. Zo kan ik mijn mooie kleding vaker dragen. Voor mij werkt het op deze manier!

zoeken 404

Koop ik daarnaast niets anders?
Jawel hoor, maar voordat ik naar de kassa loop, vraag ik me nog een keer af, of ik dit stuk ècht wil kopen, of nodig heb. Regelmatig kies ik er dan voor het toch niet aan te schaffen.

De feiten

Aangezien er veel gaande is op dit gebied, heb ik wat feiten gezocht over wat er zoal in onze kledingkasten hangt. Klik gerust door, want er zitten leuke artikelen bij…

Hermine van kouwekleren.nl houdt nauwgezet bij welke kleding ze heeft, hoe lang ze die al heeft, en hoe vaak ze die stukken draagt. Zij is heel bewust bezig en doet zo lang mogelijk met haar kleding. En ook zij is geconfronteerd… De link vind je onderaan dit artikel.

Lidian Bregman (Amfi student) onderzocht de kasten van 50 mensen door het hele land. Een leuk onderzoek, ook wel confronterend:

Dit zijn de feiten:

  • Gemiddeld bevat een kledingkast 173 kledingstukken. Hoeveel heb jij er, denk je?
  • Daarvan hebben de eigenaren er gemiddeld 50 niet gedragen in het afgelopen jaar. Dat is bijna 1/3 van de kleding!!
  • Aan sommige kledingstukken hangen de kaartjes nog.
  • De vrouwen uit het onderzoek hebben 60% meer kleding dan de mannen.
  • Uit ander onderzoek van de HvA blijkt, dat Nederlanders gemiddeld 46 kledingstukken kopen en er 40 wegdoen. Die kast wordt dus alleen maar voller!!

Wil je het aantal kledingstukken in jouw kast beperken?

Dan zijn hier een paar links om wat ideetjes op te doen:

Leer wat jou flatteert

Er is nog een andere aanpak die werkt: Leer wat jou flatteert!
Dan wordt een garderobe onderhouden een stuk eenvoudiger. Ik help je er graag bij.

Begin bijvoorbeeld met 3 outfits uit je garderobe aan mij voor te leggen in een Upgrade je Uitstraling sessie. Je trekt ze een voor een aan, en we bespreken de outfit. Bijvoorbeeld: Naar welke gelegenheden trek je dit aan? En wat wil je daarbij uitstralen? Samen kijken we dan of de outfit zonder meer geschikt is, of dat je er iets mee zou moeten doen om die uitstraling te bereiken. Ik ben je partner.

kledingsetDenk aan:

  • Kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de mouwlengte
  • De kleding anders combineren
  • Er andere sieraden bij dragen
  • Of andere schoenen
  • De knopen verwisselen

Als je op deze manier 3 superfijne outfits hebt verfijnd, waarvan je weet dat ze je goed staan, en welke uitstraling jij krijgt als je die kleding draagt, dan weet ik zeker dat je minder neiging hebt om nieuwe kleding te gaan kopen.

De kans is groter, dat je nog eens komt met 3 andere outfits. 

Breng balans in je uitstraling