Interview in Kleur en Stijl

Riet de Vlieger, aangenaam…

Riet de Vlieger, certified image professional

Mijn naam is Riet de Vlieger. Ik coach al meer dan 20 jaar vrouwen om de grote versie van zichzelf te laten zien. Tegenwoordig zou je dat Personal Branding, zichtbaarheid en non-verbale communicatie noemen. Alleen al alles uit jezelf halen dat erin zit geeft voldoening. Maar je doelen halen is ook een belangrijk aspect van een rijk en voldaan leven.

Persoonlijk leiderschap

Mijn eigen loopbaan begon ik als logopedist. Door een verhuizing naar het midden van het land kon ik dat werk niet voortzetten. Ik ontwikkelde me van therapeut tot ondernemer. Dat lijkt misschien niet zo’n grote stap, maar dat was het wel. Ik moest zowel inburgeren in een nieuwe omgeving als een nieuw vak leren, en me een weg banen in ondernemingsland. Ik moest mezelf flink beetpakken om op het juiste spoor te komen. Gelukkig beschik ik over een gezonde dosis inspiratie en energie om steeds weer stappen te zetten, die me verder brengen.

Om dat proces te ondersteunen heb ik talloze trainingen gevolgd: vakinhoudelijke trainingen, leiderschapstrainingen, en train-the-trainer programma’s. Dat doe ik nog steeds. Wanneer ik een volgende stap wil maken vraag ik mezelf altijd af: wat is er voor nodig om die stap te kunnen zetten? Vakkennis? Of zit ik mezelf in de weg, en is er persoonlijke ontwikkeling nodig? Ik kan je vertellen: ik zit heel vaak mijn eigen ontwikkeling in de weg, doordat mijn gedrag niet past bij mijn volgende fase van ontwikkeling, die ik zo graag wil.

Voor het waarborgen van mijn kwalificaties heb ik me gecertificeerd bij mijn beroepsorganisatie AICI.
Al sinds 2007 ben ik de enige AICI Certified Image Professional in Nederland.

Mijn achtergrond

Verbale Communicatie

Jezelf presenteren

Als leider ben je jezelf voortdurend aan het presenteren.

In het eerste deel van mijn carrière was ik logopedist. Het gebruik van de stem heeft altijd mijn speciale interesse gehad. Die stem heeft heel veel mogelijkheden in zich; bijvoorbeeld om je enthousiasme uit te drukken, groepen toe te spreken, empathie te tonen. Als je stemklank en je woordkeus in elkaars verlengde staan ben je buitengewoon effectief in je communicatie.

Non-verbale Communicatie

Wie congruent communiceert, wordt meer op waarde geschat

Communicatie gebeurt op zoveel manieren. Wie daar grip op krijgt, wordt veel effectiever. Kleine aanpassingen kunnen groot effect hebben.

Houding, zelfpresentatie, stemgebruik en je manier van communiceren zijn middelen om je persoonlijke impact te vergroten.

Leiderschaps
ontwikkeling

Persoonlijk leiderschap / Teamleiderschap

Net als veel van mijn klanten, vervul ik nevenfuncties. Zo heb ik de afgelopen jaren ca. 11 jaar bestuursfuncties bekleed bij de vakverenigingen in Nederland, en internationaal. Van 2017-2019 was ik International President van AICI.

Ik volgde leiderschapstrainingen in binnen-en buitenland. In mijn werk met vrouwen put ik uit die rijke ervaringen, technieken en methodieken. Die kunnen ook jouw zelfontplooiïng inspireren.

Leiderschapsontwikkeling

Ik beschik over een gezonde ambitie. De afgelopen jaren heb ik er een punt van gemaakt mijn eigen leiderschap, profilering en zichtbaarheid te ontwikkelen. Dat heeft vruchten afgeworpen: Hieronder wat resultaten daarvan:

  • Sinds 2007 ben ik AICI Certified Image Professional, als enige in Nederland. Wereldwijd zijn er ca 100 Image consultants met deze certificering.
  • In 2011 werd ik gevraagd als Bestuurslid in het Internationale hoofdbestuur van AICI. Gedurende 4 jaar was ik verantwoordelijk voor het functioneren van 26 Chapters. Als bestuurslid heb ik een aantal belangrijke initiatieven ontplooid, waar nieuwe resultaten uit zijn voortgekomen.
  • In 2012 werd ik gevraagd om als een van de founding members van IITTI mee te helpen een internationale standaard voor “soft skills”, image en etiquette te ontwikkelen. Deze standaard wordt nu wereldwijd uitgerold.
  • In 2014 was ik initiatiefnemer van GewoonIK, een project om het zelfvertrouwen van meisjes (11-15 jaar) te bevorderen. Het project leeft in een aantal plaatsen in Nederland voort, en wordt uitgevoerd door collega’s.
  • In augustus 2015 ontving ik de AICI President’s Award 2015 vanwege drie initiatieven binnen de Internationale Organisatie gedurende mijn bestuursperiode, waardoor AICI verder kan doorontwikkelen, en aan belang kan winnen.
  • In januari 2016 ontving ik uit handen van de Vereniging Image Professionals in Nederland de Karin van Paassen VIP Award 2016 voor mijn structurele bijdrage aan het vak gedurende vele jaren.
  • In 2016 werd ik gevraagd als AICI International President (2017-2019).
  • Sinds 2017 ben ik een van de initiatiefnemers van een AICI netwerk in Nederland.
  • In juni 2020 ontving ik de Exceptional Leadership Award van de AICI International Board of Directors vanwege mijn langdurige bijdrage als bestuurslid en International President, en het initiëren en ontwikkelen van het AICI City Circles concept.
  • In 2020 startte ik samen met Marian Hopman het inititiatief Zij aan Zij in werk, om de carrière van junior vrouwen te stimuleren.

Riet is een gedreven ondernemende professional met het hart op de juiste plaats.  Ze heeft een enorm commitment naar ‘meer vrouwen in leiderschapsrollen’. In haar coaching zorgt ze voor een veilige ruimte, waar alles gezegd kan worden en waar geen oordeel heerst. Ze stelt doortastende vragen en luistert nauwlettend om zo het authentieke leiderschap bij de coachee naar boven te halen.

In mijn geval heeft ze met haar coaching aan de bron gestaan van een stap richting een leiderschapsrol binnen Philips, iets waarvoor ik zelf eigenlijk nog allerlei redenen had waarom ik dat eigenlijk niet zou moeten doen. Door middel van haar coaching zag ik dat ik, mede ook als vrouw, iets unieks te bieden heb en een dergelijke functie zeker kon aangaan.

Riet is zeer prettig in de omgang, “what you see is what you get”. Ook is ze continue in ontwikkeling en is ze bereid om alles te doen wat er nodig is om het onderste uit de kan te halen.

Joanneke Groen, Senior Researcher Philips

Interessant?

Wil je dat ik je help de grote versie van jezelf te laten zien?
Maak dan een belafspraak. Ik neem graag de tijd om daar samen een plan voor te maken.

Presenteren moet je DOEN!

Dat wil ik ook!
Exceptional Leadership Award 2020
AICI en CIP