Jezelf profileren doe je door je beste kwaliteiten meer aandacht te geven. Je doet fantastisch werk; je bent goed in je vak. Daar kun je voor gaan staan!

Sta open voor complimenten

Introverte mensen hebben de neiging complimenten weg te wimpelen. Te veel aandacht krijgen kost energie, en is confronterend. Maar als je een compliment ziet als wat het is, namelijk waardering voor hetgeen je hebt neergezet, dan is het enige en beste wat je kunt doen “dank je wel” zeggen, glimlachen, en misschien nog toevoegen dat je er zelf ook trots op bent.

Jezelf profileren gaat in eerste instantie over gewoon je werk doen. Het enige wat je verandert is je negatieve reactie (jawel, afwimpelen is een negatieve reactie). Je buigt die om tot een positieve, of zelfs een leuke reactie.

Door te zeggen: “dank je wel, ja daar ben ik ook best trots op”, claim je het resultaat. Je hangt er als het ware je naamkaartje aan.

Neem je ruimte in, ook al ben je introvert

Als introverte vrouw profileer je je door stap voor stap je comfortzone te vergroten, op een non-verbale manier: Train jezelf erin rechtop te lopen. Daarmee neem je letterlijk meer ruimte in, en word je op een nieuwe manier zichtbaar binnen jouw eigen netwerk.

Een klein beetje meer ruimte (jouw ruimte) innemen, kan op veel meer manieren:

  • leg je arm op de armleuning tussen twee stoelen in een rij.
  • schrijf iets groter
  • spreek iets luider
  • neem niet als laatste de beurt, maar als voorlaatste, ergens in het midden… Maak er een spelletje van, en let goed op hoe de reactie van de mensen om je heen verandert (of niet). Bedank nadrukkelijk voor alles wat voor het eerst naar je toekomt door het innemen van iets meer ruimte.

Profileren = investeren

Jezelf profileren is natuurlijk niet iets dat je in één dag doet. Het vraagt tijd. Het doel is, dat anderen je gaan waarderen voor wie je bent en wat je tot stand brengt. Volhouden is vereist, maar juist dàt is een kwaliteit die veel introverten bovenmatig hebben ontwikkeld.