Profileren maakt dat anderen eerder aan jou denken

Het betekent zoiets als door consistent gedrag anderen laten weten welke koers jij wilt varen, welke richting jij wilt opgaan, en te laten zien wat jij kunt en waarin jij geweldig bent.

Zonder erkenning van je talent en competenties kun je wachten tot je een ons weegt om te komen waar je wilt zijn. Anderen denken simpelweg niet aan jou, als er iets voorbij komt.

Door jezelf te profileren, jezelf te laten kennen, krijg je niet alleen dingen makkelijker en sneller voor elkaar, maar krijg je ook een fijner leven. Met minder gedoe en strijd.

Jouw Masterplan

Jezelf profileren staat natuurlijk niet op zichzelf. Je hoeft er alleen in te investeren als je ergens heen wilt, een doel hebt, en daarbij anderen nodig hebt om er te komen. Waar wil jij heen? Wat is jouw Masterplan?

Om je te profileren moet je jezelf goed kennen. En niet alleen in je zwaktes. Daar is niemand in geïnteresseerd. Waarin blink jij uit? Wat zijn je beste ideeën, je slimste strategieën? Hoe maken we optimaal gebruik van jou? Wat wil jij het liefste doen? En hoe zie jij dat voor je?

Het is geen wonder dat het vaak denkers zijn die hun reserves hebben bij een begrip als profileren of Personal Branding. Die er niet voor voelen zich beter voor te doen dan ze zijn.

Looks of a Leader

Je hebt meer te bieden dan je zelf denkt

De mensen die dicht om je heen staan weten vaak veel beter waarvoor ze een beroep op je kunnen doen dan jijzelf. Herken je dat? Als anderen over je spreken, lijkt het over iemand anders te gaan. “Zo goed ben ik nou ook weer niet” zegt het stemmetje in je hoofd. Ken minder gewicht toe aan dat stemmetje. Het heeft ongelijk. Dat stemmetje gaat de strijd aan met jou. Het wil je binnen je comfort zone houden.

Als je begint je te profileren kom je op onbekend terrein, buiten je comfort zone. Toch, door gefocust, met je doel voor ogen aan de slag te gaan met je zichtbaarheid, je non-verbale communicatie en je soft skills, kun je stap voor stap voortgang boeken.

Er is één ding, je kunt het niet in je eentje oplossen. En niet in je hoofd.

Congruent optreden, in lijn met je doelstellingen, vindt plaats in de echte wereld. Je hebt de input van de buitenwereld nodig om te weten waar je zou moeten beginnen. Je hoofd kan het niet uitdenken.

Werk met een expert

Hoe kom ik aan goede feedback, vraag je je misschien af. Goeie vraag. Die informatie krijg je van de mensen met wie je nauw samenwerkt, die je goed kennen. Maar ook van mensen die meer op afstand staan, die je juist niet kennen. Ook zij hebben een indruk van je. Als je die hoort, weet je waar de kloof ligt die overbrugd moet worden:

Enerzijds het beeld dat mensen van je hebben, en anderzijds het beeld dat je van jezelf hebt (als je op je best bent).

Om die kloof te overbruggen kun je als introvert het best werken aan je communicatie, en dan met name het non-verbale stuk.

Je profileren als professional

Je hoeft niet te schreeuwen, als je gehoord wilt worden. Er zijn andere manieren om meer in the picture te komen. Zachtere manieren. En ja, soms zul je moed moeten verzamelen om het aan te gaan. Je gaat immers buiten je comfort zone. Heb je het nieuwe eenmaal een paar keer gedaan, dan verhuist het als vanzelf naar binnen je comfort zone. Jij raakt ermee vertrouwd, maar bent wel een stukje opgeschoven in de richting die je wilt.

Net zoals een wereldreis begint met een eerste stap, zo begint ook jezelf profileren met een eerste actie: je zelfexpressie vergroten, zichtbaarder worden en werken aan je soft skills.

Werken aan je Soft Skills?

Bij Soft Skills gaat het er vooral om je bewust te worden van de aspecten die een rol spelen bij de non-verbale communicatie. Er zijn minstens 7 non-verbale talen, die je vloeiend spreekt. Weet je eenmaal wàt je communiceert via die talen, dan heb je een keus. Je houdt het zo, of je creëert iets anders. Met een goede begeleiding zul je in korte tijd bijzondere resultaten boeken.

Mijn naam is Riet de Vlieger, al bijna 20 jaar een expert in non-verbale communicatie. Ik heb een speciale klik met vrouwen met een bêta achtergrond. Door de logische structuren te implementeren kun je heel snel je invloed vergroten. Zo hielp ik ook burgemeesters, directeuren, en leidinggevenden om met meer gemak van de ene situatie naar de andere te gaan, en de gewenste impact te hebben.
Riet de Vlieger