Als professional heb je waarschijnlijk diverse profielen. Op het intranet en op de diverse social media platforms. Heb jij daar ook een professionele foto op staan? Of heb je een foto van je telefoon gehaald? Eentje die jij leuk vindt?

Het is natuurlijk fijn als jij zelf ook vindt dat je leuk op de foto staat. Toch is dat voor een profielfoto niet het allerbelangrijkste. Een vakantiekiekje, hoe leuk je er ook op staat, is niet geschikt als LinkedIn profielfoto.

meisje met bloemen

Deze foto is niet geschikt als zakelijke profielfoto

vrouw feest

Deze foto is te feestelijk en daarom minder geschikt

Een professionele setting vraagt om een professionele foto, bij voorkeur gemaakt door een professionele fotograaf. Waarom?
Je krijgt altijd maar één kans om een eerste indruk te maken. En die kans is meer en meer online. Mensen komen al een heleboel over jou te weten voordat ze je hebben ontmoet of gebeld. Je wilt dus een goede en authentieke indruk neerzetten, die klopt met de werkelijkheid. Laat anderen zien hoe geweldig jij bent. Ja echt, dat ben je: GEWELDIG!

Goede voorbereiding is KEY

Bereid je goed voor als je een profielfoto laat nemen:

 • Zorg dat je haar goed zit.
 • Laat je profielfoto een week na je knipbeurt bij de kapper maken.
 • Laat je haar vooraf even föhnen bij de kapper voor het beste resultaat.

Wist je dat…?

vrouwen in Engeland vóór een belangrijke meeting of training naar de kapper gaan? Om hun haar te laten föhnen!

Je make-up vraagt ook aandacht. Vaak is er een visagiste aanwezig die de make-up verzorgt voor een professionele fotoshoot. Nèt dat kleine beetje make-up kan het verschil maken. Een gewone of een leuke profielfoto, waar jij jong, vitaal en krachtig op staat.

bij binnenkomst
vrouw-na-makeup
na make-up
leuke profielfoto

Dit is wat eerdere deelnemers zeggen:

 • Ik wist niet dat je glimlachen kunt leren. Ik heb de glimlach nog niet uitgeprobeerd, maar wil dat zeker gaan doen. De filmpjes met leuke muziek en oefeningen vind ik leuk. Beoordeling: 8
 • Geleerd dat je bij een portret ook moet letten op smizen. Beoordeling: 9
 • Leuke training! Beoordeling: 9

Een leuke profielfoto met een passende uitstraling

Als je wilt laten zien wie je bent mag je outfit best wat kleur hebben. Er zijn al voldoende saaie foto’s op de wereld. Houd het wel eenvoudig. Een drukke print komt niet goed over op foto.

deze prints zijn minder geschikt

Halslijnen

Portret door Lieke Fortuin

Portret door Lieke Fortuin

Wil je een zakelijke uitstraling? Dan kan een colbertje een goede optie zijn.

Past de kraag van het colbert goed bij de halslijn of kraag van je bloes of top? Kies voor eenvoud en duidelijke lijnen. Een te lage halslijn werkt niet. Op een foto lijkt het al snel te bloot. Dus houd je decolleté redelijk bedekt.

Accessoires

Draag je een ketting, oorbellen of een sjaal bij je kleding? Dan kun je uitproberen of dat ook werkt voor je profielfoto. Ook hier geldt: houd het eenvoudig. Te opvallende accessoires kunnen de aandacht weghalen bij jou.

Neem eventueel 3 verschillende outfits mee. Compleet met accessoires. Zo heb je een alternatief bij de hand, als de kleding toch niet bevalt.

zakenvrouw

Relax!!

Vertel de fotograaf wat je graag wilt uitstralen. Bedenk vooraf 3 woorden die samen een beeld geven van jou. Als het om een LinkedIn foto gaat kies je 3 woorden die passen bij je professionele leven. Gaat het om een profielfoto op een dating site? Kies dan woorden voor jezelf als partner, als geliefde.

Probeer om je tijdens de fotoshoot te ontspannen en zo natuurlijk mogelijk te zijn. Lachen mag, maar hoeft niet. Een onnatuurlijke glimlach kan er op de foto uit zien als een grijns. Dat wil je zeker niet.

Ben je toch gespannen? Lach het weg. Er kan je niets gebeuren. De fotograaf zal er alles aan doen om je leuk op de foto te zetten. En je op je gemak te stellen. Vertrouw daar maar op.  Zo ontstaat er echt een mooie en leuke profielfoto…

Veel succes met je profielfoto, of het nu voor Social Media is of voor een datingsite.

fotografe

Laat me je helpen!

 • Samen kijken we welke outfit(s) het meest kans maken op een geweldige profielfoto. Ik kan je ook leren om jezelf op te maken.
 • In het voorgesprek spreken we af hoe we te werk gaan: een live sessie of online via Zoom?
 • We plannen de afspraak in, en ik vertel je hoe je je kunt voorbereiden.
 • Tijdens de sessie overleggen we over de uitstraling van jouw kleding en help ik je bij het kiezen van jouw kleding.
 • Plan de sessie vroeg genoeg, zodat je nog tijd hebt om te shoppen voor bijvoorbeeld een blouse of een accessoire.