Een vakantiekiekje, hoe leuk je er ook op staat, is niet geschikt als LinkedIn profielfoto. Tenminste, als je LinkedIn gebruikt om je professionele netwerk te onderhouden. Een professionele setting vraagt om een professionele foto, bij voorkeur gemaakt door een professionele fotograaf.

meisje met bloemen

Deze foto is niet geschikt als zakelijke profielfoto

vrouw feest

Deze foto is te feestelijk en daarom minder geschikt

Goede voorbereiding is KEY

Een mooie profielfoto vraagt wel dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je haar goed zit. Laat je profielfoto een week na je knipbeurt bij de kapper maken. Laat je haar vooraf even föhnen bij de kapper voor het beste resultaat.

Wist je dat…?

het in Engeland heel gebruikelijk is om vóór een belangrijke meeting of training je haar te laten föhnen bij de kapper?

Je make-up vraagt ook aandacht. Vaak is er iemand aanwezig die de make-up verzorgt voor een professionele fotoshoot. Nèt dat kleine beetje make-up kan het verschil maken tussen een gewone en een leuke profielfoto, waar jij stralend en gezond op staat.

bij binnenkomst
vrouw-na-makeup
na make-up
banner gratis minicursus

Een leuke profielfoto met een passende uitstraling

Als je wilt laten zien wie je bent mag dat beste kleur hebben. Er zijn al voldoende saaie foto’s op de wereld. Houd het wel eenvoudig, want een drukke print komt niet goed over. Een profielfoto staat immers in redelijk klein formaat op het beeldscherm.

deze prints zijn minder geschikt

Halslijnen

Portret door Lieke Fortuin

Portret door Lieke Fortuin

Wil je zakelijkheid uitstralen? Dan kan een colbertje een goede optie zijn.

Kijk of de kraag van het colbert goed combineert met de halslijn of kraag van je bloes of top eronder. Kies voor eenvoud en duidelijke lijnen. Een te lage halslijn werkt niet. Op een foto lijkt het al snel te bloot. Dus houd je decolleté redelijk bedekt.

Accessoires

Draag je een ketting, oorbellen of een sjaal bij je kleding? Dan kun je proberen of dat ook werkt voor je profielfoto. Ook hier geldt weer: houd het eenvoudig. Te veel of te kleurrijke accessoires kunnen de aandacht weghalen van jou.

Neem eventueel 3 outfits, compleet met accessoires mee naar de fotograaf, zodat je een alternatief bij de hand hebt, als de kleding op de foto je toch niet bevalt.

zakenvrouw

Relax!!

Vertel de fotograaf wat je graag wilt uitstralen. Je zou vooraf 3 woorden kunnen bedenken die samen een beeld geven van wie jij bent. Als het om een LinkedIn foto gaat kies je 3 woorden die passen bij je professionele leven. Gaat het om een profielfoto op een dating site, dan kies je woorden voor jezelf als partner, als geliefde.

Probeer om tijdens de fotoshoot zo ontspannen en natuurlijk mogelijk te zijn. Lachen mag, maar hoeft niet. Een onnatuurlijke glimlach kan er op de foto uit zien als een grijns. Dat wil je zeker niet.

En ben je toch gespannen? Lach het weg. Er kan je niets gebeuren. De fotograaf zal er alles aan doen om je leuk op de foto te zetten, en je op je gemak te stellen. Probeer daar in mee te gaan, zodat er echt een leuke profielfoto ontstaat…

Veel succes met je volgende profielfoto, of het nu voor Social Media is of voor een Datingsite.

Wil je echt leuk op de foto staan?

Volg dan deze gratis minitraining “met je mooiste glimlach op de foto”. Het kost ongeveer een half uur van je tijd.

fotografe

Dit is wat eerdere deelnemers zeggen:

  • Ik wist niet dat je glimlachen kunt leren. Ik heb de glimlach nog niet uitgeprobeerd, maar wil dat zeker gaan doen. De filmpjes met leuke muziek en oefeningen vind ik leuk. Beoordeling: 8
  • Geleerd dat je bij een portret ook moet letten op smizen. Beoordeling: 9
  • Leuke training! Beoordeling: 9