Stel je voor: Je hebt een pak, een broek en een jasje, in donkerblauw. Dat heeft een bepaalde uitstraling toch? Zeker als je er een paar mooie hakken bij denkt. Een uitstraling die je zou kunnen omschrijven als “zakelijk, betrouwbaar, evenwichtig, krachtig”. Inderdaad!

Is dit nu de uitstraling van de kleding, of van de kleur?

Waarschijnlijk ontstaat de uitstraling door de combinatie van het soort kleding met de kleur. Maar vergis je niet. Met een wijziging alleen in de kleur kan de uitstraling compleet veranderen.

De Color Factor is heel sterk!

executive presence

De vrouw hiernaast draagt een pak in een zandkleur. De uitstraling is heel anders. Ze lijkt hiermee “benaderbaar, zacht, vriendelijk”. Ben je het met me eens?

Het is de Color Factor die het hem doet. Elke kleur heeft een eigen uitstraling. Donkerblauw communiceert zakelijkheid en betrouwbaarheid, de communicatie van beige is veel zachter en vriendelijker.

Met een pak in een zachtere kleur verandert ook het contrast tussen het colbert en de blouse. Het hoge contrast met een donker pak zorgt al snel voor een uitstraling van overwicht. Met het beige pak en een laag contrast onderstreep je eerder eigenschappen als benaderbaar en vriendelijk.

Opvallende verschijning

Gaan we nog een stapje verder, en kiezen we een spierwit colbert of pak, dan raken we al snel buiten de zakelijk gebruikelijke keuzes. Een wit pak is opvallend. We associëren witte kleding al snel met het uniform van een arts of apotheker. En daarmee ontstaat toch weer een zekere (professionele) afstand. Maar op een zachtere manier.

woman in white

De Color Factor

De Color Factor is de invloed die kleur heeft op je totale uitstraling.

Grofweg zou je kunnen zeggen:

  • Hoe donkerder de kleur van je colbert, hoe meer je je sterke eigenschappen versterkt.
  • Kies je voor zachter zakelijke kleuren, dan versterk je de zachte eigenschappen van je persoonlijkheid.
  • Door opvallende kleuren te kiezen, is je uitstraling opvallender. Binnen een zakelijke omgeving is dat niet altijd gewenst. Immers, het gaat om jou als professional, niet om jou als schoonheid. Daarmee wil ik wit en andere opvallende kleuren niet buitenspel zetten overigens.

De Color Factor is een gereedschap om mee te spelen. Hij creëert optische illusies.

In de praktijk zijn de regels van dit spel minder zwart-wit dan hierboven lijkt. Bijvoorbeeld als de genoemde kleuren jou volledig overstemmen, je compleet onzichtbaar maken, of je een ongezonde teint geven. Want het gaat natuurlijk nooit om welk jasje je draagt. Het gaat erom JOU de uitstraling te geven die je nodig hebt in de situatie waar je voor staat. Je bewust worden van de Color Factor is echter een prima eerste stap.

Interesse in meer informatie? Download dan het e-book hieronder