Inspirerend vind ik de nieuwe kleur van het jaar 2022, Very peri, uitgeroepen door Pantone. Nu kan ik niet altijd iets met de kleur van het jaar, maar deze kleur bevalt me wel. Ik kan er zelf wat mee, maar ook een groot deel van mijn klanten. Het is een kleur die past bij diverse kleurtypes.

Very peri, kleur van het jaar 2022

Het is een rustige kleur. Hoewel hij paars lijkt, stamt hij allereerst af van blauw. Daar is een beetje rood aan toegevoegd. Daardoor wordt hij spannend, nieuw, innovatief. Hij prikkelt de creativiteit. Mensen die dol zijn op dit soort kleuren, kunnen hopelijk weer grootschalig inslaan, zodat ze weer een poosje vooruit kunnen.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om je te inspireren deze kleur komend jaar te gebruiken, of het nu is in een complete jurk, of als lint in je haar of in een ander accessoire.

Bij welke kleurtypes past very peri?

Op deze vraag is slechts een globaal antwoord te geven:

Veel mensen met een zomertype kleuring vinden deze kleur min of meer terug in hun kleurenpalet. Maar ook bij het wintertype en het koele type staat deze kleur goed.

very peri en kleurtypes

Misschien denk je: “dat zijn maar 3 types…”. Dat klopt, maar die types vertegenwoordigen een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het zomertype is het meest voorkomende kleurtype in ons land. Hoe ik dat weet? Ik geef al jaren kleurkaartjes uit voor de beroepsgroep van image professionals. Collega’s bestellen die kaartjes naar behoefte. Zo weet ik welke types meer en welke minder voorkomen, bij dat deel van de bevolking dat kleuranalyses laat uitvoeren.

Als je een andersoortig kleurenpalet hebt, moet je kijken of de kleur matcht met je kleurenpalet. Het gaat niet om de exacte kleur, maar of de kleur dezelfde sfeer heeft als de kleuren in jouw palet.

Voor wie is deze kleur speciaal?

De kleur is prachtig bij mensen met lichtgrijs en lichtblond haar. Het haar licht ervan op. Het lila is de complementaire kleur van het geel in blond haar. Daardoor wordt het geel van het haar versterkt en lijkt het blonde haar nog blonder.

Very peri met lichtgrijs en lichtblond haar

Wie kan deze kleur beter vermijden?

Omdat very peri een koele kleurnuance is, is hij minder geschikt voor warme types. Toch is er wel een list op te verzinnen. Er zijn immers ook kleuren die er een beetje op lijken, maar donkerder en warmer zijn. Hier zie je een paar voorbeelden. Dus ben je dol op een kleur als deze? Zoek dan een verwante kleur die wel bij jou past. Er is een violet voor iedereen.

warme kleurtypes

Hoe gebruik je very peri voor je kleding?

Het lijkt een kleur voor zowel de lente-zomer als de herfst-winter periode. Voor een t-shirt of polo, effen of in een print, of voor een jurk of rok. In een iets helderder variant is hij geschikt voor een jack op de piste.

Het is een kleur die de aandacht naar zich toe trekt. Draag hem daarom op die delen van je lichaam waar je de aandacht kunt verdragen. Combineer hem met een neutrale kleur op de delen die je liever wilt camoufleren.

In het laatste kwartaal van het jaar verwacht ik wat donkerder nuances in de winkels. Ik verheug me er nu al op…

Leuke kleurcombinaties binnen jouw kleurtype

Voor kleurcombinaties ga je altijd op zoek binnen jouw eigen kleurenpalet. Ik geef een paar voorbeelden, en beperk me daarbij tot het zomertype, het koele type en het wintertype. Zij kunnen very peri immers dragen zoals hij gecreëerd is.

zomertype

zomertype

koel type

koele type

wintertype

wintertype

En voor je accessoires?

Ik vermoed dat we deze kleur veelvuldig zullen tegenkomen in accessoires: in kettingen, armbandjes en oorbellen, maar ook in tassen en pumps. Door een sieraad met very peri kun je een neutrale outfit opfleuren en interessant maken.

Klik op het plaatje, het is shoppable!

Accessories very peri - color of the year 2022

Laat je dus lekker inspireren door deze frisse tint. Past de kleur bij je, en ben je er dol op? Koop er dan wat meer van. Vind je deze kleur niks? Laat hem dan voor wat hij is. En draag andere kleuren uit je kleurprogramma waar je wel van houdt.

Vaker artikelen lezen?

Meld je aan voor het Leiderschap op hakken bulletin.
Dan krijg je bericht over nieuwe artikelen.