Op zich is het niet erg om er jong uit te zien. Maar mensen schatten je niet op waarde. Jong wordt geassocieerd worden met onervaren. Kijk eens in de spiegel, wat jouw meest jeugdige eigenschappen zijn. Of bekijk foto’s van jezelf. Welke jeugdige eigenschappen zijn er waarneembaar?

  • Zit je haar bijvoorbeeld heel meisjesachtig?
  • Of draag je jeugdige kleding?
  • Kleed je je voornamelijk in lichte kleuren?
  • Of draag je juist heel kleurrijke kleding?
  • Heb je een tenger postuur, en draag je daardoor lekker sportieve kleding?
  • Heb je je haar in een korte coupe geknipt? Een beetje jongensachtig?

Al deze aspecten kunnen de ander een impressie geven dat jij jong bent, veel jonger dan je in werkelijkheid bent. Op zich is er niets mis met jong ingeschat worden, maar de associatie van “jong” met “onervaren en lief” is niet handig als je ambitieus bent.

Je hebt te maken met het HORN effect

Het HORN-effect is het verschijnsel waarbij het oordeel van de waarnemer over een persoon negatief wordt beïnvloed door de aanwezigheid van een (voor de waarnemer) ongunstig aspect bij deze persoon. (bron: Wikipedia)
Dus als jij er jong uitziet dan kan de ander door de werking van het HORN effect de indruk hebben, dat je ook niet zo veel verantwoordelijkheid aankunt, en dat je niet zoveel ervaring hebt. In zijn communicatie met jou zal hij je niet heel erg serieus nemen. En dat voel je, aangezien je niet op je capaciteiten wordt aangesproken.

Het tegenovergestelde effect bestaat ook, het zogenaamde HALO-effect

powerwoman

Het HALO-effect is het verschijnsel waarbij de aanwezigheid van een bepaalde kwaliteit, bij de waarnemer de suggestie geeft dat andere kwaliteiten ook aanwezig zijn.

Hoewel het HALO effect positief lijkt, kan ook dit lastig zijn.

Het HORN effect en het HALO effect hebben niets te maken hebben met jouw werkelijke capaciteiten. Het zijn slechts interpretaties en verwachtingen van anderen.

Maar in jouw geval heb je wellicht interesse om het HORN effect in je uitstraling om te buigen naar een HALO effect.

3 Stappen om meer op waarde te worden geschat

  1. Kijk welke elementen in jouw uiterlijk (lichaam, beweging, kleding) de impressie wekken dat jij jong bent (lees: jonger dan je bent). Kijk in de spiegel, bekijk foto’s en videobeelden van jezelf, en vraag het je vrienden.
  2. Bedenk van elk van die elementen hoe je jezelf als volwassener (niet “ouder”) kunt profileren. Bijvoorbeeld, door je haar wat zachter om je gezicht te laten vallen, of door het niet langer in een staartje te dragen, of door wat rustiger in je kleurgebruik te zijn enz.
  3. Experimenteer met deze elementen. Begin met één aspect, en voeg er meer toe, tot je tevreden bent over de reactie van anderen. Op dat moment is het HORN effect omgebogen tot het HALO effect.

Tijd om loonsverhoging aan te vragen, of je tarieven te verdubbelen…

schattig
De praktijk is soms wat weerbarstiger. Het valt niet mee om overal tegelijk rekening mee te houden, en bovendien heb je zo je eigen voorkeuren. Laat me je helpen. In een Upgrade je Uitstraling sessie pakken we samen een concreet vraagstuk op. Bij het boeken van het programma kun je aangeven waar je met mij aan wilt werken. Kort en krachtig.

 

Lees meer over Upgrade je Uitstraling

 

 

door Riet de Vlieger