Contact maken doe je niet alleen met je ogen of door een hand te geven. Ook je houding communiceert, zelfs nog vóór je toe komt aan andere vormen van contact. Is je houding open, dan krijg je makkelijker contact dan wanneer je met je houding uitstraalt, dat je liever op afstand blijft, in je ‘veilige’ comfort zone. Of je mensen meekrijgt of niet is soms simpelweg een kwestie van een verschil in lichaamshouding.

Een gesloten houding beperkt je in het contact

Bij een gesloten houding zitten je handen of armen tussen jou en de ander, of zijn je handen verborgen. Op deze afbeeldingen zie je voorbeelden daarvan.

gesloten houdinggesloten houding

Te veel meubelstukken tussen jou en anderen kan eenzelfde effect hebben. Dit heeft niet alleen impact op de ander, maar ook op jou.

Businessman in Conference Room

Als je bijvoorbeeld een presentatie geeft van achter een lessenaar, terwijl de anderen achter tafels zitten, kun je als spreker het gevoel hebben dat je geen contact tot stand kunt brengen. Ben je hier gevoelig voor, overweeg dan bij een volgende gelegenheid een andere opstelling van het meubilair.

Een ingezakte houdinggesloten houding kan contact in de weg staan

Zit je wat in elkaar gezakt dan communiceert dat niet bepaald dat je vitaal bent. Mogelijk schatten mensen in dat niet erg geïnteresseerd bent. Een ingezakte, voorovergebogen houding is ook een gesloten houding. Je schouders vormen een soort afweer tegen de buitenwereld. Kost het je moeite om rechtop te zitten, dan kun je daar verandering in brengen door te werken aan je vitaliteit en door je rugspieren te versterken. Oefening baart kunst.

Een open houding communiceert openheid

Heb je je handen losjes naast je hangen, of heb je een of twee armen gebogen, komt dat heel anders over. Door je handpalmen te laten zien, en de binnenkant van je armen, nodig je mensen non-verbaal uit om dichterbij te komen. Ook al doet niemand het letterlijk, de uitwerking is wel zo. Je houding nodigt uit je te vertrouwen. Zo zie je dat een klein verschil groot effect kan hebben. Het werkt het sterkst als je ook in hetgeen je zegt vertrouwen wekt.

Fier en rechtop

open houdingEen opgerichte houding straalt kracht en energie uit. Je wekt de indruk dat je alert bent, actief en bereid om aan te pakken, of de leiding te nemen. Vanuit een fiere houding kom je makkelijk in actie. Kun je je voorstellen dat mensen anders met je omgaan in zo’n houding? Anders dan bij een gesloten houding?

Je houding communiceert. Anderen reageren erop, veelal onbewust. Door bijvoorbeeld in een vergadering je lichaamshouding te veranderen kun je winnen (of verliezen) aan invloed, geloofwaardigheid, zelfvertrouwen en overtuigingskracht.

Supersnel resultaat…

Hoe wil jij hiermee aan de slag?

WORKSHOP

Workshop 2 uur
“Non-verbaal is ook een taal”

  • Hoe vergroot je non-verbaal je invloed?
  • Interactief programma
  • TIPS algemeen en persoonlijk
  • Na afloop netwerken en een drankje
  • Telefonische follow-up

Deelname € 60,00 pp
Maximaal 6 personen
Datum/tijd: op afspraak

meer info of aanmelden

PRESENTATIE

Presentatie “Leiderschap op hakken”

Boek Riet de Vlieger als spreker:

  • 10 – 40 personen
  • Houding en de impact daarvan op anderen
  • Hoe kom je optimaal op de foto?
  • TIPS om je persoonlijke uitstraling te optimaliseren
  • Opdrachten onderling

Datum, duur en inhoud in overleg

Meer informatie