In de mode wordt duurzaamheid al snel vertaald naar duurzame materialen: bamboe, biologisch katoen, textiel van gerecyclede petflessen en noem maar op. Toch, wil je echt duurzaam bezig zijn, dan kun je het best op meer manieren tegelijk aan de slag gaan. In alle levensfasen van je kleding.

Levensfasen van je kleding?

  1. Kleding bestaat uit een grondstof: een natuurlijke of een synthetische, een super vervuilende of een meer duurzame grondstof
  2. De grondstof ondergaat bewerkingen: weven of breien, maar ook wassen, drogen, verven etc. Dit kost vaak heel veel water.
  3. Vanuit de stoffen wordt kleding geproduceerd. Hier kun je je afvragen of de mensen die de kleding vervaardigen een eerlijke beloning krijgen, en onder fatsoenlijke omstandigheden hun werk doen. Of worden ze uitgebuit? Wordt de kleding misschien door kinderen gemaakt?
  4. De kleding wordt vervoerd. En dan bedoel ik het hele traject van de fabriek tot jouw voordeur. Vervoer is veelal vervuilend, dus hoe verder de kleding moet reizen en hoe vaker het van de ene naar de andere plaats wordt gebracht, hoe meer vervuiling dat teweeg brengt. Verpakkingsmaterialen worden veelal niet hergebruikt.
  5. Dan komt de kleding jouw huis binnen. Daar wordt het verwelkomd, of juist helemaal niet. Terugsturen heeft vaak tot gevolg, dat de kleding niet opnieuw op de plank komt bij de leverancier, maar in een grote doos wordt gedeponeerd voor de partijhandel: een ernstige kapitaalvernietiging en degradatie van het hele proces dat er aan vooraf is gegaan.
  6. Je gaat de nieuwe kleding passen, en combineren met wat je al hebt. Hopen dat het lukt, zodat je het snel kunt gaan dragen. De vraag is: kun je creatief zijn in het integreren van je nieuwe aanwinst in je garderobe? Lukt dat niet, dan wordt zo’n nieuw kledingstuk een eenzame, ongedragen frustratie in je kast.
  7. Dan komen we in de draagfase van de kleding, waar het gedragen, gewassen, gedroogd, gestreken wordt, of chemisch gereinigd, inclusief wegbrengen en ophalen van de kleding.
  8. Er komt een tijd dat je besluit dat je deze kleding niet meer langer wilt houden. Het is versleten; je bent erop uitgekeken of het hangt al te lang ongedragen in je kast. Hier heb je nog wat keuze: verkopen, weggeven, ruilen of anderszins recyclen.
overproductie in de mode

Overproductie staat duurzaamheid in de weg

Een van de grootste problemen in de mode is, dat er te veel kleding geproduceerd wordt, dat mensen te veel kleding hebben en dat we met ons allen te veel kleding weggooien. Die weggegooide textiel kan niet op een goede manier verwerkt worden, simpelweg omdat het zoveel is, en de materialen niet voor iets anders gebruikt kunnen worden. Er zijn diverse documentaires over wat er zoal misgaat in de mode-industrie:

Het is duidelijk: het moet anders!

Duurzame actie

Als je een snelle duurzame actie wilt doen, dan koop je niets, of heel weinig. Nu lijkt dat erger dan het is. Jaren geleden kocht ik een jaar lang geen kleding op een winterjas na. Ik moest afkicken van mijn kooplust. Dat was een eenmalig proces, want na jaren koop ik nog steeds aanzienlijk minder dan toen.

Meer doen met de kleding die je al hebt

De kunst is om meer te doen met de kleding die je al hebt. Die kleding heeft behalve een aantal van de hierboven beschreven levensfasen, ook al een heel keuzeproces verlopen. Ik mag hopen dat je blij bent met de kleding in je kast. Dat je je er goed in voelt, dat je ermee kunt uitdrukken wie je bent.

Meer doen met de kleding dan tot nu toe, betekent dat je de stukken niet alleen draagt op de manier die je gewend bent, maar ook op nieuwe manieren: door te spelen met accessoires, door nieuwe combinaties te maken, door nieuwe kleurcombinaties uit te proberen bijvoorbeeld. Of stukken te upcyclen, te repareren of te versieren. Hoe leuk kan dat zijn?

kleurthema

Shoppen in je eigen kast

Duurzaamheid in je garderobe begint met shoppen in je eigen kast. Bij de meeste vrouwen werkt dat prima. Alleen voor hen die een beperkte garderobe hebben, werkt het wat minder. Die vrouwen hebben je sowieso niet te veel kleding. Zij kunnen hooguit opletten dat ze nieuwe kleding in een geweldige (en zo mogelijk eco-vriendelijke) kwaliteit kopen, om er lang plezier van te hebben.

Capsule wardrobe

Door met kleurthema’s of een “capsule wardrobe” te werken, kun je heel veel combinaties maken met weinig kledingstukken. Het principe is eenvoudig. De praktijk is vaak wat grilliger, aangezien alle kledingstukken bij je lichaamsvorm en eigenschappen moeten passen èn bij elkaar. Als kleding kopen op zich al niet gemakkelijk gaat, is het creëren van een capsule wardrobe ook niet eenvoudig. Het duurt dan langer om alle stukken bij elkaar te sprokkelen. Dan is een kleurthema wellicht een betere optie. Die is veel eenvoudiger om te realiseren, èn is flexibeler en spannender. Het is de moeite waard het te proberen, zowel gezien vanuit het perspectief van duurzaamheid als vanwege de combineerbaarheid. Door een dergelijke structuur in je kast uit te werken, wordt het veel gemakkelijker om ‘s morgens je outfit samen te stellen.

En ook veel leuker!

duurzaamheid in je kledingkast

Samen doen?

Wat denk je ervan om dit samen te doen? In een “Upgrade je Uitstraling” gaan we 3 outfits uit je bestaande garderobe upgraden en stylen. Je zult verrast zijn over de mogelijkheden die ontstaan door kleine aanpassingen te doen. Je houdt er drie eigentijdse outfits aan over, waar je je happy en zelfverzekerd in voelt.

Klinkt fijn hè?

Lees meer over Upgrade je Uitstraling…

ELEGANT | garderobemanagement voor vrouwen

Direct zelf aan de slag met je garderobe?

Mijn boek ELEGANT geeft je een stappenplan in handen om je garderobe naar je hand te zetten. Dat de kleding die je hebt, naadloos aansluit bij je leven. En dat je ALTIJD iets hebt om aan te trekken, waar je ook heen gaat.