Leuk op de foto

Jarenlang heb ik getobd met mijn fotobeeld. Wat ik er ook aan deed, niets leek te helpen. Ik was alleen tevreden over foto’s die spontaan waren genomen, waarop ik actie was. Die zijn leuk. Maar op de meer geposeerde foto’s vind ik mezelf maar raar. Zeker naast anderen, die wèl normaal en leuk op de foto staan…

Ik blijk niet de enige te zijn die hier last van heeft.

Toen ik een groep zakenvrouwen in België vroeg waarover ze advies wilden, stond de vraag hoe ze leuk op de foto  komen met stip op 1: “ik sta nooit leuk op de foto, kun je me leren wat ik moet doen om beter op foto’s te staan?”

Ik begrijp het wel. Als je er alles aan doet om zichtbaar te zijn voor je werk, dan moeten die foto’s jou wel laten zien op een goede en krachtige manier.

Dit gaat veel verder dan “wat moet ik aan?”. Er komt veel meer bij kijken. Lees het verhaal van Marianne:

Een case-study

Marianne is arts. Ze heeft onlangs een vervolgopleiding afgerond, en komt daardoor opeens volop in de picture. Er wordt over haar geschreven, en ze publiceert zelf. Op een dag komt er een fotograaf langs om even een foto te nemen voor een artikel in de media.

Als ze een paar dagen later het resultaat ziet in de krant is ze niet blij, maar op dat moment is er niets meer aan te doen. Dat het anders en beter moet staat voor haar als een paal boven water. Door de relevantie van haar onderwerp zal ze vaker moeten spreken en publiceren. En daar hoort nu eenmaal een foto bij. Binnenkort zal er een groot artikel over haar verschijnen waarvoor al een fotoshoot is ingepland. Of ik haar kan helpen. Er is weinig tijd…

Op dat moment sta ik op het punt om op vakantie te gaan…

Support op afstand

Vakantie of geen vakantie, Marianne heeft mijn hulp hard nodig.

We hebben contact Via Whatsapp. Ik stel haar verschillende vragen om de context helder te krijgen, en wat ze zelf al heeft bedacht:

  • Waar is het?
  • Wat ga je aantrekken?
  • Wat doe je met je haar, je make-up?

De garderobe van Marianne is niet echt op peil. De meeste kleding is aan vervanging toe, of niet geschikt. Na enig overleg kiezen we samen een blauwe top uit die gecombineerd kan worden met zowel een donkere broek als een rok uit haar kast. Ik geef haar ook wat tips waar ze verder op moet letten.

Ze pakt alles toe, met grote zorgvuldigheid.

Voorwaarden voor de beste foto

De foto’s zien er fantastisch uit. Zowel de rok als de broek vormden een prachtige basis voor de top. De fotograaf had mooie plekken weten te vinden om haar professioneel in beeld te krijgen. Vanaf mijn vakantieadres help ik haar kiezen welke foto’s wel en welke minder geschikt zijn voor deze publicatie. We letten daarbij op:

  • hoe haar houding is, haar blik, wat haar handen doen.
  • wat er op de achtergrond staat en hangt, en of daar nog afleiders bij zijn. Boven het hoofd een half schilderij of zoiets…
  • of ze haar niveau van professionaliteit uitstraalt terwijl de kijker ook contact kan maken met wie ze is als persoon

De publicatie is prachtig geworden. Ze krijgt er steeds waarderende reacties op, zowel op de inhoud als op de foto’s. Project geslaagd!!

Ze is blij en trots met het resultaat. Een artikel als dit kan deuren voor haar openen, en haar invloed versterken. Eigenlijk dacht ze dat het niet zo nodig was om veel aandacht te besteden aan haar uitstraling. Na deze ervaringen kijkt ze daar wel anders tegen aan…

Ik ben blij dat ik de code om leuk op de foto te staan heb kunnen kraken. Voor mezelf en voor mijn klanten. Er is geen toeval in het spel. Als je weet waar je op moet letten, kun je je overgeven aan het proces.

Laat het er niet bij zitten!!

Het gaat meestal niet om grote veranderingen, maar juist de kleine dingen maken groot verschil. Met een paar eenvoudige tips is het resultaat direct beter. Een aantal van deze tips heb ik samengevoegd tot een handig naslagwerkje. Je kunt het gratis downloaden.

Download hier mijn gratis gids: “Leuk op de foto”.

Voor je het weet moet je weer op de foto: voor je baan, voor bij een artikel, of voor op je website. Met mijn tips ben je beter voorbereid!!