Tennisballen: opvallend of onzichtbaar?

Vanmorgen ging ik tennissen, zoals elke week, met mijn tennisvriendinnen. Na een uurtje spelen gaan we aan de koffie. Lekker bewegen, fijn buiten, en gezellig met elkaar.

Vandaag waait het nogal, dus de tennis verloopt anders dan anders. De ene keer stap ik opzij om een bal te kunnen slaan. Tegelijkertijd beweegt de bal in dezelfde richting. Tja, dan mislukt de slag… Ook komen sommige ballen tegen de wind in, en stuiteren dan anders dan normaal. De bal stuitert minder ver door. Ik maak een inschattingsfout, en mis de bal.

Van opvallend tot onzichtbaar

Behalve het effect van de wind, valt me nog iets op. Normaal gesproken zijn tennisballen nogal opvallend door hun kleur. Ze steken af tegen de kleur van bomen en struiken, de rode kleur van de gravel tennisbaan (of van de blauwe kleur van de binnenbanen). Nu het herfst is, zijn van een aantal bomen en struiken de bladeren verkleurd. Zodra mijn tegenspeelster de bal opgooit voor haar service, wordt de kleur van de bal gecamoufleerd door de achtergrond. De bal wordt onzichtbaar in dit decor.

Dat komt doordat de kleur van de bal overeen komt met kleur van een deel van de herfstbladeren. Daardoor is het voor mij lastig om de bal op tijd te zien, en terug te spelen.

Tennisballen in de herfst

Tennisballen worden haast onzichtbaar tussen de herfstbladeren

In mijn werk draait het vaak om opvallen of inmengen. En ook daar is kleur een onderdeel van het antwoord. Het werkt zo:

 1. Bij sollicitatie

  Ga je solliciteren, dan is het handig je outfit aan te passen aan de cultuur in de organisatie. Dragen mannen daar kostuums, dan kun jij bijvoorbeeld kiezen voor een mooie klassieke jurk, of een pak waarbij de stof en de kleur van het jasje en de rok of broek hetzelfde is. Eventueel kun je een neutrale outfit aantrekken, met daarbij een element van kleur. Bijvoorbeeld in het jasje of in je accessoires. Oppassen met rood.

  Met zo’n neutrale kleur laat je zien, dat je begrijpt wat het betekent om je professioneel te kleden, en met het kleurige accent geef jezelf een statement mee. Je zorgt dat je zichtbaar bent.

 2. Als je een presentatie geeft

  Sta je voor een groep, dan kun je natuurlijk net als de mensen in je gehoor grijs of donkerblauw dragen. Echter is het beter om als spreker te zorgen dat je in positieve zin opvalt. Dat mensen, als ze opkijken van hun notitieboekje, jou gemakkelijk kunnen vinden.

  Tegelijkertijd is het slim om ervoor te zorgen dat je met je kleding afsteekt tegen de achtergrond, de muur of het gordijn van het podium.

 3. Bij een bedrijfsuitje of teambuilding activiteiten

  Zo’n bijeenkomst vraagt om een wat informelere kleedstijl. Omdat het inmengen in het gezelschap meer voorop staat, hoef je hier niet zo je best te doen om op te vallen. Je kunt dus gemakkelijk wat onopvallender kleuren dragen. Informele kleding betekent overigens iets anders dan casual kleding. Casual draag je in je vrije tijd. Een teamuitstapje vraagt om iets meer aandacht en een hoger niveau van verzorging. Dus bijvoorbeeld wel make-up.

Sta er de volgende keer dat je jezelf kleedt voor je dag, of voor een gelegenheid, even bij stil of je eerder wilt inmengen, of opvallen. En mocht je een dag hebben waarop beide situaties zich voordoen, hoe je dat gaat aanpakken. Misschien kun je je jasje wisselen en/of je schoenen. Of je sieraden. Zo tover je de ene outfit om in de andere met een paar kleine aanpassingen.

Een beetje meer opvallen? Of zichtbaar zijn?

Eye Openers e-book