Soms zie je mensen waarvan je je afvraagt hoe ze tot de keuze van hun kleding zijn gekomen. Ze dragen kleding die elementen van hun figuur sterk benadrukt, terwijl je niet meteen denkt: wow, wat mooi… Wat gebeurt hier?

achterHet zijn die voorbeelden, waarvan iedereen die het ziet meteen denkt “hoe kun je dat nou doen?” Ik zie andere mensen nog eens omkijken, ogenschijnlijk om vast te stellen of ze het echt goed hebben gezien.

Het is niet iets dat mensen met een of meer opvallende lichaamseigenschappen kan overkomen: iemand met volle billen, matig of veel overgewicht, of een onevenwichtige verdeling van het volume in het lichaam.

Het is niet dat deze mensen niet om hun uiterlijk geven. Je ziet aan de keuze van de kleding, dat er moeite is gedaan om een mooie combinatie samen te stellen, kleuren zijn met zorg gekozen. Toch ziet het er niet goed uit. De kleding trekt of tekent, of er is iets duidelijk uit balans.

Het kan anders!

Let op deze twee issues:

 1. Wat je in de spiegel ziet komt niet volledig overeen met wat anderen zien
 2. Let op hoe je kleding zich aan de achterkant gedraagt

Door een paar eenvoudige controles uit te voeren kun je dit voorkomen:

 • Beoordeel de maat van de kleding

  Als iemands figuur verandert, of het gewicht langzaamaan toeneemt, moet die persoon meer open en eerlijk naar jezelf kijken, en beoordelen of de kleding wel echt past. Bij te kleine kleding gaat kleding horizontale strepen vertonen. Sluitingen kunnen niet meer gemakkelijk dicht, of ze trekken meteen.

 • Beoordeel de kleding ook aan de achterkant?

  Hoe kleding er aan de achterkant uitziet, kun de persoon zelf niet zonder meer in de spiegel zien. Door een kwartslag te draaien, is het misschien zichtbaar, maar niet altijd. Immers, het lichaam staat in een licht gedraaide stand. Dat geeft geen eerlijk beeld.

  Het werkt beter om met de rug naar de passpiegel te staan, en met een handspiegeltje achterom te kijken.

  In sommige paskamers zie je tegenwoordig dubbele spiegels. Daarin kan de klant goed zien hoe de kleding er aan de achterkant uitziet, ook tijdens beweging. Fantastisch.

 • Gebruik de juiste camouflage technieken

  Het is mogelijk om delen van het lichaam te camoufleren. (borsten, buik, bovenbenen of billen bijvoorbeeld)

 1. Kies voor dat gebied een donkerder kleur. Daarmee wordt het volume visueel verkleind.
 2. Vermijd heldere of lichte kleuren en glanzende materialen op die plaatsen van het lichaam.
 3. Zorg dat kledingstukken lang genoeg zijn, zodat er geen vierkant (lijkend) vlak ontstaat.

 

photo credit: Malingering via photopin cc

door Riet de Vlieger